POGLAVLJE
3– Pet dana, rekla sam zamahujući pićem prema Kiki i Nini. Provjeravala sam sekretaricu svaki dan, a također i ID pozivatelja – od Maksa ni spuštanje slušalice. – Pet dana je predugo. – (Izgovorila sam prefugo.)
– Možda je izgubio tvoj broj. – Kiki je pokušavala unijeti malo nade.
– Nije izgubio moj broj, rekoh uz pogled u stilu koga ti to muljaš? – To je kao da tvrdiš da telefon možda ne radi, kad duboko u sebi znaš da radi.
– Pa, možda telefon zbilja ne radi.
– Telefonska kompanija nikad ne spava! – Protresla sam piće naglašavajući, a ono se prolilo preko mojih prstiju na prljavi drveni stol. – Dečki ne gube brojeve cura koje namjeravaju nazvati!
– OK. OK. Smiri se. Prošlo je tek nekoliko dana otkako si ga upoznala, rekla je Kiki nervozno gledajući moj četvrti viski kao da bi sad bio pravi trenutak da ga makne. Iz moje hladne, mrtve ruke, pomislila sam.
Uostalom, to bi bilo totalno u suprotnosti s duhom Shortstopa – bili smo u mračnoj, vlažnoj, smrdljivoj rupčagi na istočnoj strani grada gdje su imitacije barske mušice izrazito poželjno ponašanje. Što sam upravo i radila. Ako ovako nastavim, mozgala sam, završit ću kao Isabella Rosellini u Plavom baršunu stojeći gola na ulici ispruženih ruku i jecajući: – Očarao me...
Upravo tada me prekinula konobarica govoreći da ću s cigaretom morati izaći van.
– Čak i ovdje? – bila sam užasnuta.
– Stalno dobivamo kazne od grada. – Slegnula je ramenima.
Ali izraz mog lica ju je otjerao. Nastavila sam uvlačiti, vičući za njom: – Ovo mi je zadnja, obećajem – – i zadovoljno se zavalila. Sad sam mogla u miru mučiti svoje dobronamjerne prijateljice. – Tako, vratimo se na temu, cure. – rekoh. – Pet dana. Dana. Ne tri. Ne četiri. – Ispružila sam prste i uprizorila malo odbrojavanje. – Jedan. Dva. Tri. Četiri. Pet
– Sigurno je grozno, kad moraš tako dugo čekati na njegov poziv, pogotovo kad se osjećaš ranjivo zbog sestrinih zaruka, rekla je

suosjećajnim tonom.
Okrenula sam se prema njoj. – Imaš pravo, rekoh. – To je grozno. Misliš li da postoji razlog – nešto u mojem izgledu, nešto što sam rekla – zbog čega me ne bi htio nazvati?
– Misliš li ti da postoji razlog zašto te ne bi htio nazvati? – upitala je doimajući se zabrinuto.
–

, ne znam postoji li razlog zašto me ne bi htio nazvati. Zato pitam tebe.
Ignorirala je posljednju rečenicu govoreći: – Sigurno je grozno osjećati kao da nešto s tobom nije u redu.
To bi bilo – reflektirajuće slušanje – koje je naučila prethodnog semestra.
Ogorčeno sam pogledala Kiki. – Malo pomoći? – OK, rekla je. – Samo mi daj minutu da razmislim. – Samo naprijed. – Odvratila sam pogled zabrinuta da netko sluša naš razgovor, pa će se otkriti da sam luzerica. No, upravo suprotno – neki ljigavi tip za barom s masnom kosom i bajkerskom jaknom me mjerkao. Pokazala sam mu prst. Nasmijao se i nastavio se upucavati šankerici, napaljeno zureći u njezin goli trbuh. Konobarice u Los Angelesu uvijek pokazuju trbuh kako bi dobile veće napojnice. Živa istina. Zamišljam ih u teretani kako rade na tim trbušnim mišićima. Najvjerojatnije zarađuju više od mene.
– Dobro, smislila sam, rekla je Kiki. – Ovako: ako ne namjerava nazvati, onda ga odjebi i nađi nekog drugog. Tko zna, možda je upravo prekinuo s nekim. Možda ima curu. Možda je kreten. – Odmahnula je glavom. – Ako je išta od gore navedenog istina, onda bi ti trebalo biti drago što te nije nazvao, OK? Znači da te je poštedio dosta muka. Prema tome, odjebi ga i nadi nekog drugog.
Osvrnula sam se barom. – Ovdje nema nikog prikladnog. – Pa, rekla je Kiki, – ono, pričekaj dan-dva.
– Dobro, što radimo ovaj vikend? – ubacila se

, kojoj obično postane dosadno na polovici većine razgovora. (Nikad joj nije palo na pamet da bi joj manjak suosjećanja mogao odmagati u karijeri psihologa.) – Možda bismo mogle provesti lijep, dugi dan u Malibuu, dobiti malo boje.
– Ne mogu, rekla sam. – Idem s Audrey gledati vjenčanice. – Nedjelja?
– Ne mogu. Idem s Audrey gledati još vjenčanica ako ništa ne pronađe u subotu. – Spustila sam glavu na stol pokraj pića.
– Prokleta bila. – Kiki je toliko jako dlanom lupila u stol da me zabolio mozak. – Oprosti, ali ovo je posljednja stvar koja ti je trebala u životu. Helou? Imaš dvadeset i sedam godina. Nemaš dečka. A tvoja dvadesetjednogodišnja sestra, koja, kao što obje znamo, izgleda kao Barbika, udaje se prije tebe. To nije u redu.

je rekla: – Sigurno je grozno kad ti se mlada sestra udaje prije nego što si ti uopće našla poštenog dečka.
– Umukni, molim te, rekla sam samo napola u šali. – Sretna sam zbog Audrey.

je podigla obrve. Primijetila sam da ih je nedavno oblikovala u fine, malene lukove – u stilu Drew Barrymore, ali pune omalovažavanja i čuđenja.
– Mogla bi nekog ozlijediti s tim stvarima, rekla sam.
Uspravila sam se, uspostavila ravnotežu i rekla da moram do toaleta. Ali zapravo sam se odšuljala do govornice u stražnjem dijelu bara kako bih provjerila poruke na sekretarici. Bilo je to jadno, ali, kontala sam da dokle god znam da sam jadna, zapravo nisam jadna, je 1' da? Je V da?
Imala sam... Dvije... Poruke. Prva je poslana... danas... u... dvadeset sati... i... dvadeset i dvije... minute. Prokletstvo, bila je od Majke. – Jesi li razmišljala o zabavi za Audrey? Martha kaže da je rani početak planiranja ključan... – Pritisnula sam 3 i izbrisala poruku. Druga poruka je poslana... danas... u... dvadeset i jedan... sat... i... sedam... minuta. – Bok, ovdje Max.
Nema šanse.
– Što ima? Upravo idemo u neki klub... Hej, Stu? Kamo idemo? – Čula sam kako netko viče odgovor. – U Deluxe, rekao je Max.
Gdje je Deluxe? razmišljala sam. Sto je Deluxe? Zašto mi ne idemo u Deluxe?
– OK. To je to. Mogli bismo na večeru ili nešto jednu večer ovaj tjedan? Pokušat ću te nazvati sutra s posla.
– Nazvao je? – pitala je Kiki kad sam se vratila za stol s osmijehom od uha do uha. – Vidiš? – rekla je. – Znala sam da će nazvati. Jednostavno sam znala.
– Sigurno je dobro kad se procjenjuješ na temelju telefonskog poziva, rekla je

uz kimanje glavom. Tada je pogledala na sat. – O Bože, već je prošlo jedanaest. – Ustala je i rekla: – Morat ćemo prekinuti.
Kao da sam kod nje na terapiji, a vrijeme nam je isteklo.
* * *
FILLY KVIZ
JESTE LI
UHODA ILI NISTE? Pitanje je sad.
NAPISALA BENJAMINA FRANKLIN
I tako, mislite da bi on mogao biti onaj pravi, ali onda kreću pitanja. Zašto nije nazvao? Možda biste se trebali provesti pokraj njegove kuće da vidite je li doma? Da ga nazovete s mobitela i pitate je li za ručak? Ako dobijete glasovnu poštu, da spustite slušalicu? Evo pravog pitanja koje biste trebali postaviti: Jeste li uhoda koja će ga otjerati jer ga stalno opsjedate? Ispunite naš kviz!
1. Na mjesečnom telefonskom računu plaćate:
a. 132 $ za ID pozivatelja, glasovnu poštu i međugradske pozive najboljoj prijateljici iz srednje škole koja u pravilu želi raspraviti zašto joj neki tip nije odgovorio na SMS.
b. 102 $ za glasovnu poštu, obvezni nedjeljni poziv mami i to je to. Ne žlabrate puno na telefon jer ste prezauzeti.
c. 167 $ za glasovnu poštu, ID pozivatelja (tako da znate je li ona poklopljena slušalica na glasovnoj pošti bio poziv od njega), ID pozivatelja na čekanju (za slučaj da je to on na drugoj liniji), blokiranje ID-a pozivatelja (tako da on ne zna kad ga zovete sedam puta zaredom) i pozive na brojeve 060 kad pitate vidovnjakinju hoće li se ili neće oženiti vama.
2. Kad zovete svoju najbolju prijateljicu:
a. Opet dobivate njezinu govornu poštu. Već ste joj se popeli navrh glave drobljenjem o njemu 24 sata na dan, ali to vas ne sprečava da ostavite poruku sadržaja: – S.O.S! S.O.S! Upravo sam se provozala pokraj njegove kuće i vidjela sam nepoznat auto u dvorištu. Misliš da bi to mogla biti druga žena?
b. Pitate ju kako je, a onda je molite za savjet jer se on nije javio 48 sati, pa vas zanima biste li trebali ostaviti još jednu poruku njegovu hašomanskom cimeru.
c. Kažete joj da ne možete s njom izaći u petak jer ste zaboravili da vas novi momak tu večer namjerava predstaviti roditeljima [što je čudno, jer ne čini se kao da vam je dečko].
3. Kad priređujete zabavu:
a. Pošaljete mail svojim prijateljima i tipu s kojim izlazite, i tipu koji se na vas pali, i bivšem koji će poslužiti u krajnjoj nuždi i spremate se na ludi provod.
b. Izmislite povod da priredite zabavu ("Naravno da mogu prirediti zabavu za useljenje iako ovdje živim već godinu dana."). Ležerno ga pitate hoće li doći, a onda zovete sve svoje prijatelje i naređujete im da dođu jer dolazi on. Dajete 950 $ na dizajnersku haljinu, a dan zabave pro-vodite očajnički pokušavajući spraviti spanakopitu i proljetne rolice s jastogom.
c. Šaljete internetsku pozivnicu svim svojim prijateljima, uključujući tipa koji vam se sviđa, s vremenom i mjestom događanja. Nakon toga kupujete hummus, pita kruh, pivo i vino i provjeravate imate li u WC-u dovoljno papira.
4. Jutro nakon prvog spoja najvjerojatnije čete:
a. Probuditi ga za još jedan seks nabrzaka, a zatim otići uz: – Nazvat ću te, iako u sebi sumnjate da ćete ga nazvati jer nije baš pomaknuo brda i doline.
b. Otići na rani ručak s curama i sretno razglabati o tome što je nosio, što je naručio i što je rekao kad vas je poljubio za laku noć.
c. Preskočiti ručak i ostati doma pokraj telefona za slučaj da nazove. Do 5 popodne toliko ćete se uzrujati da ćete ga nazvati i reći: – I što sad? Više nikad ne namjeravaš nazvati je I'?
5. Izlazite na večeru s njegovim prijateljima, a oni počnu pričati o rock koncertu na koji svi idu za vikend [a vi niste pozvani]. Vi:
a. Sutradan mahnito pokušavate nabaviti karte, a kad ih nabavite, na koncertu se pretvarate kao da ste se susreli posve slučajno.
b. Nije vas briga. Ionako te večeri imate spoj s nekim drugim.
c. Povrijeđeni ste, ali smatrate da je tako pošteno – i vi ponekad izađete s prijateljima, a ne pozovete njega.
KLJUČ S ODGOVORIMA.!
Zbrojite svoje bodove prema ključ
a=2 b=1 c=3
a=3 b=2 c=1
a=i b=3 c=2
a=1 b=2 c=3
a=3 b=1 c=2
12 do 15:
Totalna ste uhoda. Učinit ćete sve – otkazati izlazak s najboljom prijateljicom, organizirati zabavu iz čista mira – kako biste se približili tom momku, a on će vam najvjerojatnije na sudu ishoditi zabranu prilaska. Kako bi bilo da se usredotočite na razloge zašto ga toliko očajnički trebate, pogotovo zato što, ako ste uvijek ovako opsjednuti muškarcima, većinu vremena provodite sami.
9 do 11:
Nitko nije potpuno normalan, ali vi ste unutar granica. Ponekad vas obuzme luda zaljubljenost zbog koje kupite haljinu koju si ne možete priuštiti; ponekad upoznate momka koji ima potencijala, ali odlučujete da nije vrijedan truda. Vaše prijateljice barem ne misle da ste luđakinja – još imate vremena poslušati njihove probleme – a njihove tvrdnje da jednostavno još niste upoznali onog pravog su najvjerojatnije točne.
5 do 8:
Toliko ste nedostupni da vas vjerojatno svaki muškarac kojeg upoznate želi, ali samo zato što vas ne može imati. Vi njih iskorištavate za seks, zabavu i kako biste si ulili osjećaj moći. Zvuči dobro? Ne baš. Opustite se malo. Možda će vas povrijediti, ali barem ćete si dati šansu da budete sretni.
Sutradan sam Maxu uzvratila poziv, a on me pitao jesam li taj dan slobodna za večeru. E sad, trebala sam reći da sam zauzeta kako bi ispalo da sam popularna, ali nisam si mogla pomoći. (No dobro, promrmljala sam nešto kako sam imala dogovor za večeru, ali daje otkazan. Kao daje to popušio.) Pitao me na čemu radim. Smatrala sam kako mu ne mogu reći da sjedim na kauču i jedem čips dok n-ti put gledam Princezu nevjestu na DVD-u i liječim ubojiti mamurluk, pa sam rekla da dovršavan članak. Rekao je – Kakav članak? – pa sam ponovno slagala i rekla da radim na profilu, koji sam zapravo već predala, o glumici koja je poznata po nošenju bikinija u svim svojim filmovima.
Normalno, pitao me kakva je zapravo. Mrzim to pitanje. Ne zato što mi nije jasno zašto ga ljudi postavljaju – jasno mi je. Ali kad bih uistinu rekla svijetu koliko se njihovi ljubimci ponekad loše ponašaju, njihovi publicisti mi nikad više ne bi odobrili intervjue s njima. Što bi bilo loše. Zvijezda o kojoj se radilo bila je toliko uobražena – ponašala se kao da je moj intervju s njom nekakav napad na njezino dostojanstvo te mi odbijala reći zašto je prekinula sa svojim dečkom ("Ne pričam o svojem osobnom životu"), unatoč tome stoje ona spomenula tu temu... Rekla sam Kiki dačlanak želim nasloviti – Plivanje u plitkosti. Rekla je ne. Valjda je zato ona urednica. To se zove diplomatičnost.
Ali znate onaj grozan osjećaj kad shvatite da je jedini glas koji se čuo posljednjih, tako, deset do petnaest minuta, vaš? Nisam se mogla zaustaviti. Samo sam pričala i pričala, i pričala i pričala, [pričala ipričala, o toj glumici. A nikoga nije baš toliko briga, čak ni mene. Kad sam na-pokon morala udahnuti, Max se ubacio rekavši da mora natrag na posao.
– Da, rekla sam. – I ja!
* * *
Po meni, prvi spojevi su iznimno važni s modnog gledišta. Mora se uložiti puno truda. Ne smijete se previše urediti. Cilj je da izgledate najbolje što možete, ali najbolje u smislu da se čini kao da tako dobro izgledate svaki dan – kao da se uopće niste posebno potrudili. Htjela sam odjenuti nešto intrigantno, ali ne pretjerano. Seksi, ali ne droljasto. Stajala sam na vratima ormara punih petnaest minuta pitajući se Sto je to nešto? Kad sam se čula s Maxom, rekao je da ćemo – nešto prigristi. To je značilo da neće rezervirati, a to je značilo da ne znam kamo idemo. Morat ću improvizirati.
Probala sam haljinu. Prečedno. Probala sam hlače s oskudnim topom. Presamosvjesno. Iz ormara sam povadila sve što posjedujem, isprobala svaki par cipela i ipak nisam mogla pronaći ništa za odjenuti. Moja odjevna kriza bila je poput tsunamija – iz moje svijesti pomela je svaki osjećaj za stvarnost. Zbilja sam bila na rubu plača. Još uvijek neodlučna u pogledu odjeće odlučila sam da bih se barem trebala početi šminkati – mogu izabrati odjeću kad se smirim – ali ruke su mi se tresle pa sam sjenilom potegnula po cijelom licu, nakon čega sam se morala umiti i našminkati ponovno. Sve je trajalo predugo – trebala sam biti tamo za dvadeset minuta, a još nisam ni osušila kosu. Činilo se da neću imati dovoljno vremena za čupanje obrva. Bio mi je potreban kralj Salomon, reinkarniran kao urednik za ljepotu, kako bi mi pomogao odlučiti koji dio režima uljepšavanja trebam preskočiti. Čupanje ili sušenje? Razmišljala sam. Čupanje ili sušenje? ČUPANJE ILI SUŠENJE? Nisam depilirala noge, ali to je barem bilo namjerno – čvrsto vjerujem da depilacija nogu baca prokletstvo na spoj. U očajničkom pokušaju stizanja na vrijeme, na kraju sam zavezala kosu u rep i mahnito počupala obrve. Odjenula sam stari par Levisica s nadom da ističu pozitivne strane i skrivaju negativne. Nakon toga sam stavila majicu na bretele za koju je Kiki jednom izjavila da mi povećava sise i preko toga nabacila blejzer, pleteni šal, a na noge tenisice. Funky ležerno – takvom dojmu sam se nadala. Šteta što sam tek na pola večere s Maxom, kad sam otišla do toaleta, opazila da imam samo jednu naušnicu, a majica mi je naopačke.
No dobro. Kad sam bila gotova, luđački sam odjurila do auta. Odlučila sam previdjeti činjenicu da se Max nije ponudio doći po mene jer sam željela vidjeti gdje živi. Uostalom, stan mu je bio udaljen samo nekoliko minuta.
Nisam se razočarala. Bila je to velika, moderna kuća izgrađena sredinom pedesetih, obložena brodskim podom od sekvoje, ostakljena sa svih strana i s pogledom na zvjezdarnicu u Griffith Parku. Max nije samo kandidat za dečka, razmišljala sam dok sam parkirala auto ispred zgrade. Max bi mogao biti kandidat za zajednički život...
Pozdravio me na vratima i brzinski proveo stanom. Kuća je bila ispunjena mješavinom poslijeratnog pokućstva (Saarinen stolci, Nelson svjetiljke) i cool stvarima tipa ovo-sam-pronašao--na-ulici. Bila je savršena. Ali nisam puno komentirala – pokušavala sam kontrirati svojoj predstavi preko telefona.
– OK, rekao je Max, zastajući u spavaćoj sobi kako bi uzeo novčanik, cigarete i ključeve. – Trebali bismo krenuti.
Ponudio se da vozi. (Dobro.) I otvorio mi vrata. (Bolje.)
U autu me obavijestio da idemo na shabu shabu u Little Tokyj, a ja sam kimnula kao da znam o čemu priča. Kad smo stigli, restoran je djelomice odavao dojam zalogajnice – bijeli plastični laminat, poslovični metalni i vinilni stolci – osim što su na svakom stolu bili plinski plamenici s golemim loncima u kojima su mušterije same kuhale odreske i povrće. Max, koji je očito shvatio da nemam pojma što se događa, objasnio je da shabu shabu na japanskom znači – mješ mješ – i podučio me kako se to radi: rezanci govedine se miješaju u kipućoj vodi i zatim umaču u umak. Prilično sam se dobro zabavljala. Hrana je bila dobra, iako sam se zbog vrućeg lonca među nama osjećala kao u parnoj kupelji. Drugi je problem bio što iznenada nisam znala što bih rekla. Mozak mi se totalno zablokirao – zaustila bih i izgovorila... ništa. Samo sam tako sjedila, smješkala se svemu što bi rekao, kuhala svoje meso i kimala glavom kao maloumnik. Jednostavno je bio toliko sladak. Pokraj njega sam se osjećala kao trol. Svaki put kad bih ga pogledala, poželjela sam umrijeti. Zbilja jesam.
Na putu natrag do njegove kuće mislila sam, Uprskala si. Nije te čak ni pozvao na piće. Parkirao je auto ispred kuće i oboje smo izašli. Minutu sam mutavo stajala ne znajući što da uči-nim, ali onda je rekao: – Hoćeš ući nakratko? Mislim da mi nema cimera...
– Zbilja? – rekla sam. (Nadala sam se da nisam zvučala pregorljivo.)
– Aha, imam bocu vina negdje.
– Volim vino.
– Pa da, – nasmiješio se, – kao i većina ljudi.
Kad smo ušli, Max je upalio nekoliko svjetiljaka, ali, primijetila sam, ne sve. Možda večera ipak nije prošla tako loše, mislila sam. Kad bih se sad barem mogla opustiti.
– Imam Radiohead, rekao je mašući uvoznom pločom i izvodeći smiješan ples.
– Zgodan ples, rekoh. – Ajde ga ponovi.
– Nema šanse. – Stavio je ploču na gramofon. – Zapravo strašno loše plešem.
– Ma nije moguće, zadirkivala sam. Sjela sam na kauč i podvila noge pod sebe nadajući se da ostavljam dojam kokete.
– No, no. – Otišao je u kuhinju i čula sam kako premeće stvari. Vratio se s bocom vina i vadičepom. – Jesi li ti u ičemu loša, osim u uletavanju dečkima.
– I vidi samo koliko sam loša – zaglavila sam s tobom.
– Ha. Ha. – Balansirao je bocu na rubu kauča i petljao s vadičepom. – Ozbiljno. Što ti ne ide od ruke?
Pretvarala sam se da trenutak razmišljam o pitanju. Na pamet mije pao dug popis stvari. Ne ide mi: parkiranje, vožnja, briga o prehrani, prestajanje pušenja, održavanje veza, skrivanje osjećaja, pravopis, puštanje brige na veselje, prestajanje prčkanja po licu, držanje programa vježbanja, rano dizanje, vožnja unutar ograničenja brzine, razmišljanje prije nego što nešto blebnem, stizanje na liječničke preglede na vrijeme, pospremanje... ali smatrala sam da nije spreman za toliku količinu informacija, pa sam rekla: – Sigurno sam u nečemu loša, ali zapravo ne znam. Loša u smišljanju stvari u kojima sam loša?
– Zgodan pokušaj. – Čep je iskočio.
Natočio mi je čašu vina i sjeo do mene na kauč. Prevalio je ruku preko naslona i naslonio glavu na nju. Lica su nam bila blizu, ali ne superblizu. Pokušala sam ostati hladnokrvna. Morala sam se koncentrirati.
– Može UC? – rekla sam. – Može što?
– A, da, oprosti, UC. To je novinarska fraza. Kad još ne znaš neku činjenicu – na primjer, hm, Paklena naranča je snimljena 19-UC – to znači da ćeš podatak ubaciti kasnije. UC znači 'ubaci kasnije'.
– Zašto onda nije UK? – Kucnuo je moju čašu. – Živjeli. – Živjeli. Pa, ne znam. – Baš sam domišljata, pomislila sam. Max je zaboravio svoje pitanje. – Na primjer, uvod, kao prvi paragraf u priči, piše se u-vod. A naslov se piše na-.
– Pa, znaš, to je pomalo čudno Ben, jer, znaš, u mojem poslu se majica piše m-a-j-i-c-a.
– O bože, baš si zabavan.
Pitala sam se hoće li me ikad poljubiti.
– Dobro, a ima li nešto što ti se ne sviđa na tebi, rekao je. – Reci mi i zaboravljam temu.
– Mrzim svoj trbuh. – Izvalila sam to prije nego što sam stigla promisliti i ubrzo sam shvatila da je to informacija koju ne želim podijeliti u tako ranoj fazi.
– Zato što...
– Ne. Hoću reći. Ne. Zato što. Ne znam. Tako je... – Nije bilo izlaza, pa sam mu na kraju rekla istinu. – Zato što nikad nije ravan bez obzira koliko mršava bila. Znam da je to zastrašujuće, ali je istina. To je Budin trbuščić. Mrzim ga.
– Daj da vidim.
– Nema šanse.
– Daj da vidim.
– Nema šanse.
Počela je borba škakljanjem. Max me škakljao i derao se. – Hoću vidjeti tvoj Budin trbuščić! – Ja sam se histerično smijala i luđački se pokušavala oduprijeti.
Moram li vam zbilja reći kako je završilo?
* * *
– Da! Jebote! Kako je završilo?
Bila sam sklupčana u prastarom pletenom stolcu koji sam držala u dvorištu ispred stana. Nije se baš često događalo da sve prođe toliko dobro da mogu jednostavno uživati u trenutku i pustiti Kiki da se grize od iščekivanja. Premjestila sam telefon na drugo uho.
– OK, uglavnom, nastavio me škakljati dok ga slučajno nisam nogom šutnula u lice i raskrvarila mu nos.
– Nisi valjda. – Jesam. Zbilja jesam. – Koja si ti nespretnjakovićka.
– Ali bilo je OK. Mislim, nije bilo OK, ali stavio je led na nos i baš je bio cool u vezi svega toga. I onda sam ga, kao, poljubila u nos da mu bude bolje...
– I onda?
– I onda je on, kao, poljubio mene da meni bude bolje...
– I onda?
– I onda me, kao, pitao bi li htjela prespavati...
– Ne!
Da. Evo što je bilo: Nakon malo ljubakanja Max je postavio pitanje. Isprva sam se zabezeknula. Bio je toliko ljubazan da mi ponudi bokserice i majicu, i izjavio da mu uopće nije bitno hoće li ičega Liti. Ma nemoj, pomislila sam. Naravno da će nečega biti. A to će dovesti do onog groznog osjećaja kad znate da ste na prvom spoju otišli predaleko. Kao onaj put – bila sam s tim nekim likom, prvi spoj, i počeli smo tako motati. Sve je bilo u najboljem redu dok se on usred događanja nije prevrnuo, zgrabio tubu lubrikanta s noćnog ormarića i istisnuo golemu količinu na moj dlan. A to je bila već načeta tuba. Odlučila sam da takvi bljakavi trenuci neće imati veliku ulogu u mojem novom samačkom životu. Ali Max mi je uvalio najbolju foru (ako je
Bio je tako iskren. Rekao mi je to doista bila fora) koju sam ikad čula. Rekao je: – Samo želim provesti noć s tobom, slatka djevojko.
– Ugh! I to ti se svidjelo! – zavapila je Kiki praveći se da povraća.
– Ma znam, ali daj zamisli, kako misli da sam preslatka. I najbolje se ljubi...
– Droljo! – zaurlala je.
K vragu. Sto da kažem? Odjednom sam se našla u njegovim boksericama i Super Very Good majici. Zapalio je svijeće. Legli smo na njegov veliki krevet s grubim pokrivačem. (Kako to da većina muškaraca nikad nije čula za fino tkanje?) Ubrzo su bokserice bile na podu. Max mi je punih pet minuta ljubio trbuh. Ja sam njemu ljubila sve. Bio je obziran i pažljiv, a lubrikanta nigdje na vidiku. Bilo je to blaženstvo.
Max me, hvala Bogu, nazvao tri dana poslije, baš kad sam počinjala totalno šiziti. A posebno sam se ponosila činjenicom da sam se, prije nego stoje razgovor dosegnuo mrtvu točku, nazvala na faks liniju, rekla mu da se moram javiti i prva završila razgovor. To. Imala sam još jedan spoj
FYLLI SAVJETI
TAJNE TELEFONA!
Kad se radi o dečkima, dobro poznavanje tehnika telefoniranja može vas spasiti!
– B.F.
• Nikad nemojte prvi nazvati. Samo uzvratite poziv.
• Nikad nemojte odmah uzvratiti poziv.
• Ako u prva tri mjeseca prikupite njegov broj mobitela, broj na poslu i broj kod kuće, prečesto zovete.
• Kako se tijekom razgovora ne bi činilo da ste prezagrijani, istodobno radite nešto drugo što zahtijeva koncentraciju.
• Iz svog rječnika izbacite sve upitne zamjenice – tko, što, kada, kamo i kako. Ako pitate kada ćete se vidjeti, kako ćete tamo stići, kad će biti kod kuće, kamo ide i s kim, to za sobom povlači konotaciju da vam je stalo.
• Uvijek prvi prekinite razgovor.
• I najvažnije od svega, upamtite, samo budite svoji!
S Maxom u subotu navečer. Bila je srijeda. Bila sam sigurna da će me čekanje dokrajčiti.
– Ne misliš li kako je ona haljina ipak malo prebijela? – rekla sam.
– Ben, ona je mladenka, rekla je Majka. – I treba biti bijela.
– Da Mama, znam, ali ne kao iz reklame za pastu za zube.
Audrey se nećkala. – Ne znam...
– Sigurno se svidjeti ova sa perlice. Perlice na ovoj biti fantastična, ubacila se prodavačica sa svojim nemogućim, lažnim naglaskom. Bile smo u luksuznom salonu vjenčanica u Beverly Hillsu. Bio nam je to treći salon u koji smo ušle, a klima im nije radila. Audrey i prodavačica iz Pakla su otišle u garderobu isprobati milijarditu haljinu, Majka se dala u potragu za novim vjenčanicama, a ja sam šetkala uokolo. Od ružičastih i bebi plavih freski na zidu bilo mi je pomalo zlo. Doduše, bilo je tu nekoliko prihvatljivih haljina i pitala sam se koju bih nosila da se radi o meni. Prije nego što sam uspjela odlučiti, Audrey je izronila u haljini s perlicama koja je bila stravična.
– Pa... – rekla je.
– Možda nije tvoj stil, rekla je Majka. Rekoh: – To biti haljina koju moći nositi samo Sotonina mlada. – Nitko se nije nasmijao.
Noseći dva broja prevelike probne cipele, Audrey je odmarširala natrag iza teških, baršunastih zavjesa.
– Koji ti je vrag? – prosiktala je Majka, odvukavši me u kut. – Koji je tebi vrag? – Nisi baš neka podrška.
Zaključila sam da nema boljeg trenutka za iskušavanje Ninine tehnike reflektirajućeg slušanja, pa rekoh: – Sigurno ti je grozno osjećati kako nisam neka podrška.
Majka je napućila usne. – A da te odvedemo kući?
Mrzim kad mama sa mnom razgovara kao da mi je deset. – Ne. Želim pogledati još haljina. Da. Da.
Iznenađujuće, ali na neki način sam se veselila vjenčanju. Zamišljala sam kako će biti stvarno zabavno i sjajno i cmoljavo. Kako ćemo pronaći savršenu vjenčanicu za Aud, zatim sjesti u restoran na pitu od jaja i koktele (tako ja zamišljam jelovnik dama-koje-ručaju). Ali vjenčanice su bile grozne. Uzroci su bili puni švrakotina i znojnih mrlja od prijašnjih nervoznih budućih mladenki i činilo se kao da je sve kreirano po uzoru na najniži mogući zajednički nazivnik. Do-datno tome, moj drugi spoj s Maxom bio je te večeri – za razliku od prošlog puta, željela sam na vrijeme isplanirati odjevnu kombinaciju. (Vodio me na rock koncert, što je uvijek modni izazov.)
Bez obzira na to, Majka je ipak ponašanjem pomalo naginjala graničnom poremećaju, pa u sljedećoj trgovini nisam ni zucnula kad je Audrey nakratko razmatrala golemu sladoledastu stvar s krinolinom i puf rukavima. To me podsjetilo na vremena kad smo se igrale prerusavanja. Audrey je voljela biti ili princeza ili mamica. Ja bih napala mamin ormar i odjenula se kako mi je palo na pamet – kao prva dama, odvjetnica, Superwoman. Jednog dana sam dočekala Majku u njezinoj spavaćoj sobi odjevena u crvene cipele na visoku petu, negliže koji sam pronašla u njezinoj posebnoj ladici i našminkana ružičastim ružem.
– A tko si ti? – pitala je.
– Kurva! – rekoh. Bilo mije šest godina.
I četvrti salon je ispao ćorak. Audrey je imala još jedan dogovoreni sastanak, a svaki put kad bih otvorila usta Majka bi navukla izraz lica kao da je osjetila smrad kanalizacije. Srećom, dobila je poruku od klijenta kojemu je trebalo pokazati kuću u Hancock Parku. Nakon što smo se vratile do prvog salona vjenčanica po moj auto, zajedljivo je rekla: – Dalje možeš sama?
Bez problema.
– Možeš li vjerovati da se udajem? – Upitala je Audrey kad smo bile na sigurnom u mojem autu, a Majka vozila u suprotnom smjeru.
Rekoh da sam valjda pomalo iznenađena.
– Pod tolikom sam pritiskom, rekla je. – Mama mi stalno uručuje časopise s post-it ceduljicama o tome kako ona zamišlja cvijeće, kako ona zamišlja tortu...
– Pa, ti si prva kći koja se udaje. S tobom probija led.
Zastala sam potrubiti osobi koja mi je oduzela prednost. – Misliš li da će naša rodbina misliti da sam lezbijka ako povedem Kiki na vjenčanje?
Audrey je zaobišla to pitanje.
– Misliš li da griješim? – upitala je.
– Tko sam ja da govorim griješiš li ili ne?
– Ja mislim da ti misliš da griješim.
– Voliš Jamieja, zar ne?
– Više od svega.
– Onda ne griješiš.
Nekoliko minuta smo se vozile u tišini. Baš kad sam se počela ufuravati u pjesmu koju sam prepoznala na radiju, Audrey je opalila: – Misliš li da je Jamie sladak?
– Mislim da je Jamie jako sladak, rekoh. – Ima one velike oči. I... dobru kondiciju.
– Bi li se seksala s njim?
– Ne znam koji bi bio ispravan odgovor na to pitanje.
– Hoću reći, kad ne bismo bile sestre. Kad bi ga neke večeri upoznala vani.
– Ti si se s njim seksala, je V da?
– Naravno.
– I svidjelo ti se, ne?
– Da. – Eto vidiš.
– Ali... hm. Iskreno govoreći, hm, on ne radi... – gurnula je ispali pramen kose iza uha.
– Ne radi što?
– Nemoj me tjerati da to izgovorim! – Počela je upirati prstom prema sjedalu. – Znaš...
– Ne liže te?
– Be-nja-mj-na. – (Što je uobičajena reakcija kad Audrey i ja razgovaramo o seksu.)
– Sto? Što si se šokirala? Ti si pokrenula temu.
Ponovno je pročistila grlo. – Pa, mislim, možda bi htio. Kad bih ga zamolila. Što nisam. – Proučila je savršeno manikirani nokat i svila ruke natrag u krilo. Stajale smo na crvenom. Njezin zaručnički prsten iz Tiffany'sa je mrko svjetlucao. Primijetila sam da joj je ten nevjerojatno čist, oči bistre, a ispeglane sive hlače savršeno u skladu s crnim džemperom. Mogla bih se cijeli život truditi, ali nikad ne bih izgledala poput Audrey. Moj život je prezbrkan. Izgledala je mlado.
– Je 1' dopuštaš ljudima... da ti to rade? – pitala je. – Svakome tko se ponudi.
– Hnja, frknula je. Mislim da joj je to bio prvi osmijeh toga dana.
Ušle smo u parkiralište iza salona Cupid's Garden. Dok smo ulazile, Audrey je prodavačicama rekla da sam ja mladenka.
– Audrey, – zaustila sam, – što?
Ali prije nego što sam se uspjela pobuniti, prodavačica me odvukla u garderobu gdje mi je svukla košulju preko glave i počela mjeriti ispitujući me o zaručniku. Pa sam lagala. Vlasnik je modne tvrtke, rekoh. A također je i grafički dizajner, dodala sam. – Visok je i vitak. Ima modernu kuću u brdima. Za medeni mjesec idemo u Afriku i imat ćemo dvoje djece, Kurta i... ovaj... Courtnev. Nije li to slatko? Zbilja, nije li?
Audrey je kroz vrata počela bacati vjenčanicu za vjenčanicom. Probala sam pet haljina Vere Wang prije nego što smo pronašle Onu Pravu. Bila je to upadljiva vjenčanica Christiana Diora krem boje, bez naramenica i s golemom, golemom suknjom. Preko leđa su se slijevale divovske blijedoružičaste svilene ruže. Bila je smjela. Bila je dramatična. Bila je beznadno romantična. Prodavačica me izvela iz garderobe i postavila na mali pijedestal ispred ogledala. Pogledala sam svoj odraz i briznula u plač. – Obožavam je! – urliknula sam svojoj sestri koja je također počela plakati i oduševljeno pljeskati rukama. – Skroz je obožavam!
Prodavačica mi je dodala rupčić. – Molim vas draga, rekla je. – Ne po haljini.
Kasnije te večeri Max me je došao pokupiti. Kad sam otvorila vrata, uručio mi je buket karanfila i vrećicu s otisnutim slovima SUPER VERY GOOD uz riječi: – Ovo je za tebe, draga moja.
Otkuda li samo vadi te izraze? pomislila sam uzimajući vrećicu i uvodeći ga u dnevni boravak. Draga moja, slatka djevojčice. Ako me nazove curice rastopit ću se u lokvicu sretne sladunjave ženskosti. Našalila sam se da više nitko ne poklanja karanfile, a Max je slegnuo ramenima. Rekao je: – Provincijalac može doći u grad, ali...
Otvorila sam vrećicu. U njoj je bila mornarsko plava majica, a na njoj velik, debeo, nasmiješen kineski Buda ispod kojeg je azijski stiliziranim slovima pisalo ZA SREĆU, PROTRLJAJ ME PO TRBUHU.
– Obožavam je, rekla sam. – Ali, podignula sam ju, – na što ciljaš?
Max se nasmiješio i lagano me potapšao po trbuhu. – Za sreću. Idemo. Zakasnit ćemo.
Išli smo u Spaceland poslušati bend The New Year za koji nikad prije nisam čula. Dok smo se vozili, Max je objasnio da su to više-manje intelektualni indie rock tipovi, od kojih su dvojica prije bila u bendu Bedhead, a svi su svoju glazbu doživljavali jednako ozbiljno kao i studenti Julliarda . Izgleda daje bubnjar prijatelj koji bi znao ponekad svratiti u skladište po besplatnu Super Very Good odjeću. Bila sam znatiželjna, pa sam pitala Maxa kako je uopće uspio pokre-nuti vlastitu tvrtku. Rekao mi je da je pohađao školu dizajna u Rhode Islandu, ali nije baš bio zainteresiran za studiranje pa je prekinuo školovanje. Tvrtku je osnovao s dvadeset tisuća dolara koje je većinom posudio od frendova koji su se profesionalno bavili skejtboardingom. Smatrala sam da Super Very Good sada vrijedi puno više. No, njegova kuća je bila iznajmljena. Max je rekao da se ne osjeća spremnim za kupnju vlastitog doma i da sav novac ulaže natrag u tvrtku. Time su objašnjeni cimeri, Seth i Stuart (Max ih je zvao Fred i Barnev) čiju sam prisutnost os-jetila one noći kad sam prespavala (kutije od pizze i fotografija Britnev Spears zalijepljena na hladnjak bili su nepobitni dokazi), ali koje zapravo nikad nisam upoznala. Bila sam impresionirana Maxom, njegovim poslom, svakom plavom vlasi na njegovoj glavi...
– A zašto nemaš djevojku? – pitala sam.
– Hm. Bože. Nisam imao djevojku od srednje škole. – Nasmijao se. – Nije strašno. Iako, znaš, mrzim spavati sam.
Uputila sam mu poprijeki pogled. – Nemoj ni pokušavati. – Parkirali smo i Max me je primio za ruku dok smo hodali
prema klubu. Pokazala sam osobnu izbacivaču. Ali onda sam
zapazila nešto bizarno – Maxova je bila lažna.
E, sad, u životu sam se nagledala krivotvorenih osobnih iskaznica. Dok sam studirala, platila sam školarinu za četvrtu godinu radeći noćima za šankom. Išlo mi je na živce čistiti bljuvotine klinaca, pa sam znala razrezivati lažne osobne škarama s velikom crvenom mašnom koje su visjele na zidu. Bio je to jedan od rijetkih trenutaka u mom životu kad sam posjedovala stvarnu moć, i šankerski pomoćnici bi se smijali svaki put kad bih je upotrebljavala. Ali ovaj izbacivač nije čak ni primijetio da je Maxova – aljaška – vozačka dozvola plastificirana, iako se na Aljasci više ne plastificiraju. Pogledala sam Maxa u stilu Što se događa? Lice mu je ostalo bezizražajno.
Na šanku sam naručila uobičajeni viski sa sodom. Max je uzeo Sprite.
– Dobro, rekoh odmjeravajući ga. – Ti si bivši robijaš ili tako nešto?
– Kako to misliš? – pitao je.
– U bijegu? Skrivaš se? Zaštićeni svjedok?
– Ne. Ne. I ne. Zašto?
– Pa, snizila sam glas do šaptaja, – imaš krivotvorenu osobnu.
– Pa? I ti si je imala donedavno.
Gledao me sa zadjenutom slamkom od Spritea među usnama kao da se stvarno čudno ponašam. Ja sam njega gledala kao da se stvarno čudno ponaša, a kapljice vode s viskija su mi se kondenzirale u dlanu. Zašto bih šest godina imala lažnu osobnu? Pitala sam se posežući za sal-vetom. Zašto bih imala lažnu osobnu kad sam dovoljno stara za... I onda mi je sinulo.
– Max, koliko ti imaš godina? – Ben, koliko ti imaš godina?
Stanka. Suzila sam oči i rekla: – Što misliš, koliko imam godina?
– Ne znam. Nisam zapravo uopće o tome razmišljao. Što, imaš kao dvadeset i tri?
Odmahnula sam glavom. Ovo je bilo loše.
– OK... dvadeset i dvije... dvadeset ijednu? – smiješio se.
Nije bilo dobro. Nije bilo dobro. Nije bilo dobro. Predložila sam da oboje u isto vrijeme kažemo svoje godine. – Može, rekao je. Počeo se doimati pomalo zabrinuto. – Dobro. Ti brojiš.
Max je podignuo tri prsta. Jedan se spustio. Dva su se spustila. Treći se spustio i ja sam povikala: – Dvadeset i sedam!
Max je šutio.
– Dvadeset i sedam! – viknula sam ponovno, pokušavajući zadržati svoj smisao za humor. – Max... na tebe je red.
Slabašno se nasmiješio. – OK, rekao je. – Nemoj pošiziti, nije katastrofa.
– Nastavi.
– Dvadeset.
Trebalo mi je minutu da odlijepim vilicu od šanka.
– Šališ se.
– Ne bih se s tim šalio.
– Imaš dvadeset?
– Da.
– Dvadeset.
– Da.
Dvadeset.
– Hm, hoćeš li me ispričati na minutu? – Nisam znala kamo bih, pa sam pojurila prema toaletu. Usput sam nekom tipu prevrnula pivo i nisam čak ni stala da se ispričam. Željela sam poškropiti lice hladnom vodom. A onda sam, kad sam ušla u toalet, shvatila da ne mogu jer sam našminkana. Umjesto toga sam poskrivečki popušila cigaretu u kabini. Pitala sam se misle li svi što i ja: And here's to you, Mrs. Robinson, Jesus loves you more than you will know...
Kad sam se vratila, Max je bio pomalo zelen. – Nisam te htio zavarati, rekao je. – Mislio sam da si možda malo starija od mene, zbog novinarskog posla i svega, ali samo za nekoliko godina. Izgledaš mlado, B.
Ignorirala sam činjenicu da mi je skratio ime na jedno slovo, što je, moram priznati, bilo prilično ljupko.
– Je li to stvarno toliko važno? – upitao je.
Možda. Da. Možda. U svakom slučaju se činilo važnim. Prvo sam željela znati je li mi lagao. Tvrtka, kuća, sve u vezi s time. Ali Maxov odgovor je imao smisla. Rekao je daje osnovao tvrtku na prvoj godini faksa. Prekinuo je faks prije kraja prve godine i to onda odgovara onome što se poslije događalo. Upravo treba navršiti dvadeset i jednu, rekao je. Za dva tjedna.
– Dakle, ja sam grabežljivica, zavapila sam stavljajući glavu u ruke.
– Što?
– Starija žena koja hvata mlađe muškarce. – I to zovu grabežljivicom? Baš smiješno. – Nije smiješno.
– Ma daj, pa što? – Poklopio mi je dlan svojim. – Gle, ja sam još uvijek ista osoba. I, da budem iskren, zbilja me nije briga koliko imaš godina. Previše si divna da bih to propustio. – Počela sam se topiti. Osjetio je to. – Moja mala grabežljivice, rekao je i bocnuo me u rebra. – Grrr.
Poslije, trenutak prije nego što mi je opet svukao bokserice (ha, kao da bi vi otišli kući), pretvorili smo to u igru. Upozorila sam ga na činjenicu da je, dok sam ja gubila nevinost, on učio voziti svoj BMX bicikl. On je napomenuo daje, dok sam ja učila voziti, on bio zaljubljen u svoju bejbisitericu, koja je mojih godina i danas udana s dvoje djece. Dok sam ja studirala, on je skupljao
Power Rangerse. Max me počeo ljubiti. Otvorila sam oči i laknulo mi je kad sam vidjela da su njegove zatvorene. Tako sam imala priliku uistinu proučiti njegovo lice ili barem njegovu gornju polovicu. Njegove su se duge trepavice uvijale mrvicu iznad obraza. Kod ušiju su se presijavale sićušne paperjaste dlačice. Vani je počelo kišiti. Padale su velike kapi koje su pljuskale po asfaltu kao da nebo zemlji daje zaslužene batine. Kroz otvoren prozor svijet je mirisao drukčije, na zemlju i čisto lišće. Kliznula sam rukom niz Maxov savršen trbuh, dasku bez truda, kao što je većina dvadesetogodišnjih trbuha, i osjetila sam kako me pritišće tik ispod pupka. Nije to bilo navaljivanje, nego traženje dopuštenja, pa sam odmaknula bokove, govoreći ne. Za sad.
– Prerano, šapnula sam.
– Mmmm, rekao je Max ne gubeći kontakt s mojim usnama. Nastavila sam gledati kako me ljubi, fascinirana. Pitala sam se izgleda li svaki tip, dok ljubi djevojku, kao da bi se tako lako mogao zaljubiti.
No, ujutro, kada sam izašla iz Maxova toplog kreveta, a sunce je optužujuće blistalo na svježe opranom pločniku, svari nisu izgledale tako jednostavno. Ja imam dvadeset i sedam godina, pomislila sam. Plačem kad odjenem vjenčanicu. Dok sam otključavala auto, pitala sam se je li Max, dok je stajao na trijemu i ljubio me za rastanak, vidio bore oko mojih očiju. Nikad prije nisam pomislila da bih mogla imati bore, ali što ako ih imam? Možda ne izgledam tako dobro kao posljednja djevojka koja je izašla iz njegove kuće. Najvjerojatnije je to bila studentica če-tvrte godine. Ili konobarica iz pekarnice niz ulicu. Ulazeći u Silver Lake bulevar s mobitela sam nazvala Kiki. Javila se na treće zvono.
– Kiki? – rekoh. Glas mije bio isprekidan. – Ben? Je li sve u redu?
Shvatila sam koliko je moje stanje grozno onog trenutka kad sam čula zabrinutost koja je digitalno jurila zrakom. – Kad sam prvi put pogledala Ratove zvijezda, Max... – Hoću li se rasplakati? – Max... je bio embrio.
Dok mi je njezina zapanjena tišina radila društvo, počela sam vožnju kući.